Začiatok jesene rozžiari krajinu všetkými farbami. Je to obdobie, kedy vrcholia všetky práce v záhradách. Je veľká škoda, že si mnoho ľudí tento oranžový poklad spája len s jeseňou, a to predovšetkým vďaka sviatku Halloween. Tekvica vie toho ponúknuť oveľa viac. Okrem blahodarných účinkov na vaše zdravie môžete z cukety vykúzliť na tanieri skvelé a chutné jedlá, ktoré vám pomôžu ku štíhlejším krivkám.

Tekvica je jednou z mála druhov zeleniny, ktorú môžete v kuchyni využiť bezo zvyšku. Každá časť má v sebe iné potrebné živiny, ktoré spolu tvoria dokonalý celok. Tekvica je z 90 % tvorená vodou, spolu s dôležitými minerálnymi látkami. Voda v organizme na seba viaže škodlivé toxíny, ktoré sa z tela následne vyplavujú.

Dužina ako zdroj vitamínov a vlákniny

Okrem vody obsahuje dužina tekvice aj prospešnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a správnu funkciu čriev. Je bohatá aj na antioxidant beta-karotén, ktorý chráni organizmus a je zdrojom vitamínu A. „Vitamíny a minerálne látky nachádzajúce sa v tekvicovej dužine, môžu blahodarne pôsobiť aj na vašu pokožku. Dokážu rozžiariť pleť a dodať jej elasticitu a pomáhajú s bojom proti vráskam. Z dužiny si môžete pripraviť aj hydratačnú masku, ktorá pleť príjemne vyživí,“ radí Tereza Vincourová, výživová poradkyňa značky KetoMix.

Semienka nevyhadzujte

Väčšinu tekvíc ľudia rozkroja, vydlabú a semienka vyhodia. Robia však veľkú chybu. Semienka sú plné minerálnych látok, ako je horčík, zinok či železo. Tieto látky podporujú váš imunitný systém a chránia vás pred srdcovými ochoreniami. Keď ich hodíte na panvicu a sprudka nasucho opražíte, stanú sa skvelou chrumkavou pochúťkou na jesenné večery pri filmoch.

Uvarte z tekvice niečo dobré, ale o postavu sa pritom nebojte

Ak ste sa rozhodli schudnúť alebo si len držíte líniu, tekvica by vo vašom jedálničku určite nemala chýbať. Obsahuje minimum kalórií, ale akékoľvek jedlo s touto božskou zeleninou vás príjemne zasýti. Samozrejme záleží na tom, s čím tekvicu skombinujete. Receptov je mnoho, a to nielen slaných, ale aj sladkých. „Ak sa rozhodnete pripraviť si typický jesenný tekvicový koláč a nasypete do neho množstvo bieleho cukru, nemôžete čakať, že to vašu líniu neovplyvní. Pri príprave jedál odporúčam, aby ste mu venovali potrebný čas a premýšľali nad všetkými ingredienciami. Predovšetkým nad tým, či je možné suroviny nahradiť iným variantom. V prípade cukru napríklad čakankovým sirupom,“ dodáva Tereza Vincourová, výživová poradkyňa značky KetoMix.

Pridaj komentár