Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: 40 minút
Čo budeme na 1 – 2 fľaše (500 ml) potrebovať?
- asi 1 kg bobuľového ovocia (napr. černice, ríbezle, maliny, čučoriedky, jahody)
- 400 ml vody
- 250 g cukru
- 1 balíček Kyseliny citrónovej Dr. Oetker
- na špičku noža Pomôcku na konzervovanie Dr. Oetker (2x)
Ako budeme postupovať?
- Bobuľové ovocie preberieme, prípadne umyjeme a očistíme.
- Vo veľkom hrnci varíme bobuľové ovocie v 400 ml vody približne 5 minút domäkka.
- Jemné sitko vystelieme utierkou, napríklad ľanovou.
- Ovocnú zmes vylejeme na utierku, kvapkajúcu šťavu zachytíme a odmeriame z nej 750 ml.
- Ovocnú šťavu s cukrom, Kyselinou citrónovou a Pomôckou na konzervovanie vo veľkom hrnci premiešame, privedieme do varu a pri miešaní varíme aspoň 5 minút, dokiaľ sa cukor nerozpustí.
- Hrniec odstavíme z ohňa.
- Sirup ihneď plníme až po okraj do pripravených fliaš a zavrieme viečkami.
- Fľaše dáme asi na 20 minút na ležato.
- Sirup pred použitím silno pretrepeme.
TIP 1: Pri plnení do fliaš sa v dôsledku napenenia môže v hornej časti hrdla vytvoriť dutina. Na zachovanie trvanlivosti je dôležité uzatvoriť fľašu ihneď po jej naplnení horúcim obsahom. Ak sa v hrdle fľaše vytvorí dutina, fľašu znova neotvárajte, aby ste doplnili prázdne miesto.
TIP 2: Namiesto čerstvého ovocia môžete použiť 1 kg mrazenej zmesi bobuľového ovocia. Mrazené ovocie nechajte najprv rozmraziť.
TIP 3: Ovocný sirup je vhodný na miešanie s minerálnou vodou, sektom alebo bowle, ale tiež na ochutenie jedál s tvarohom či jogurtom.