Aký by to bol víkend bez poriadnej maškrty. Maková torta je na to priam ako stvorená. Aj keď je mak surovina, ktorá naviac pripomína Vianoce, môžeme si ho v spojení s višňami a mascarpone dopriať ešte pred týmito krásnymi sviatkami. Ak chcete maškrtiť zdravo, mak nikdy nevynechajte – obsahuje veľa bielkovín, vláknin, tukov, železa, horčíka a predovšetkým vápnika, ktorého obsahuje viac ako mlieko či mliečne výrobky.
Už ste vyskúšali sviežu makovú tortu s višňami a mascarpone?
Čo všetko budeme potrebovať:
Na cesto:
300g maku
50g masla
4 vajcia
4pl kokosového cukru
150g smotany 14%
1 a 1/2 kypriaceho prášku
Na vrch torty:
180g mascarpone
2pl smotany 14%
1čl vanilkového cukru
Na plnku:
Višňový kompót
Džem (podľa chuti)
Čokoládu (podľa chuti)
Aký je postup prípravy makovej torty?
1. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh a žĺtka vymiešame s kokosovým cukrom. K vymiešaným žĺtkom pridáme roztopené maslo, smotanu a postupne pridáme mak s kypriacim práškom.
2. Všetko poriadne mixujeme. Na záver jemne pridáme sneh z bielkov. Cesto dáme do tortovej formy a pečieme na 180°cca 20 minút. Cesto si však treba sledovať.
3. Necháme tortu vychladnúť a následne ju rozrežeme na polovicu. Spodok potrieme džemom (ja som použila s príchuťou lesných plodov) a pomixovaným višňovým kompótom zbaveného vody. Zakryjeme druhou polovičkou.
4. Pomiešame mascarpone so smotanou a vanilkovým cukrom. Touto zmesou potrieme vrch torty, nastrúhame čokoládu a posypeme trochou maku.
Dobrú chuť by Simi!