Opäť vám prinášame ďalší z nie len chutných, ale aj veľmi zdravých receptov a to predovšetkým vďaka ružičkovému kelu, ktorý má z kapustovej zeleniny pre človeka najväčší význam. Ružičkový kel významne znižuje cholesterol a chráni našu DNA. Je však veľmi zaujímavé, že dusený ružičkový kel znižuje cholesterol o niečo výkonnejšie ako ružičkový kel v surovom stave. V neposlednom rade je skvelou ochranou pred rakovinou.
Šalát z ružičkového kelu s jablkom, lieskovými orechmi a javorovým sirupom
Ingrediencie:
4 šálky tenko nakrájaného (3 mm) ružičkového kelu
1 nakrájané jablko (6 mm kocky)
1/2 šálky lieskových orechov (nahrubo nasekané)
1 polievková lyžica tamari alebo kokosového aminos
2 lyžice javorového sirupu (nie je raw)
1/2 citrónu (odšťavený)
1 lyžička suchého horčicového prášku
himalájska soľ a korenie (podľa chuti)
Postup:
1. Umiestnite ružičkový kel, jablko a lieskové orechy do misky. Premiešajte.
2. Vyšľahajte spolu tamari, javorový sirup, citrónovú šťavu a horčicový prášok.
3. Vyšľahanou zmesou zalejte ružičkový kel, premiešajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
Ak nechcete jesť surový ružičkový kel, môžete ho napariť. Uistite sa však, že aby bol ružičkový kel stále krehký. Pred začatím receptu ho vychlaďte.