Celkový čas : 48 hodín aj so sušením
Príprava: 20-30 minút
Množstvo: 5 šálok
Náročnosť: *
Raw vegánske čipsy z ružičkového kelu
Ingrediencie:
6 šálok nakrájaného (3 mm) ružičkového kelu
1 šálka kešu orieškov (namočené do mäkka, opláchnuté a vysušené)
1/2 šálky vody
3 lyžice organického javorového sirupu
3 lyžice tamari (s nízkym obsahom sodíka) alebo kokosové aminos
1/2 citrónu (odšťavený)
1 lyžička chilli vločiek (môžete vynechať, ak neobľubujete štipľavé jedlo)
himalájska soľ a korenie (podľa chuti)
Postup:
1. Umiestnite plátky ružičkového kelu do misky a dajte ju bokom.
2. Vymixujte do hladka kešu oriešky, vodu, javorový sirup, tamari a citrónovú šťavu vo vysokorýchlostnom mixéri.
3. Pridajte chilli vločky, soľ a korenie.
4. Zmesou zalejte nakrájaný ružičkový kel a premiešajte.
5. Sušte pri teplote 145 °C po dobu 45 minút. Potom znížte teplo na 115 °C a sušte 24 – 48 hodín (aj v tomto prípade je jedlo raw).
Najlepší a najrýchlejší spôsob, ako sušiť surové potraviny je začať pri teplote 145 °C po dobu prvých 45 minút a potom teplotu znížiť na 115 °C pre zvyšok sušenia. Vaše jedlo tak bude stále surové! V prvej fáze sušenia jedlo len stráca vodu. Teplota jedla však zostáva pod 118 °C.
Ak dodržíte tento postup:
1. znížite čas sušenia
2. znížite šancu na fermentačné deje, pretože sušíte naozaj dlhú dobu
3. znižujete pravdepodobnosť tvorby plesní a baktérií
Nemusíte sa obávať toho, že vaše jedlo nebude raw. Len sa uistite, že ste nastavili časovač, aby ste nezabudli znížiť teplotu po prvých 45 minútach! Samozrejme, v prípade, že potraviny, ktoré ste vysušili a pre zlepšenie chuti si bude vyžadovať ešte pár hodín vysušiť, môžete preskočiť vyššiu teplotu a začať sušenie pri 115 °C.
[rawmazing.com]