Tradičná belgická kuchyňa je pre väčšinu z nás veľkou neznámou. Aj preto nám projekt Zrodené v EÚ v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom, prináša pohľad na Belgicko mimoriadne delikátnym spôsobom. Je ním tradičný pokrm s názvom Moule a la Mariniere, u nás známy ako Slávky po námornícky.

Čo budeme na prípravu štyroch porcií potrebovať?

  • 2 kg sláviek
  • 1dcl bieleho vína
  • 1 červenú cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • zväzok plocholistého petržlenu
  • rozmarín
  • tymian
  • soľ
  • korenie
  • lyžicu masla

Ako budeme postupovať?

  1. Do veľkého hrnca nalejeme olej a cesnak nasekaný nadrobno.
  2. Speníme na oleji, pridáme červenú cibuľu, čerstvý rozmarín a tymian.
  3. Restujeme a pridáme biele víno.
  4. Vhodíme slávky a zakryjeme pokrievkou.
  5. Dusíme maximálne 5 minút, kým sa slávky otvoria. Tie, ktoré sa neotvoria, vyhodíme.
  6. Pridáme väčšie množstvo nasekanej petržlenovej vňate, zamiešame a môžeme servírovať.

Čerstvú slávku spoznáme podľa toho, že je zatvorená a čistá. Mala by tiež voňať po slanej vode.

Pridaj komentár