Tradičná belgická kuchyňa je pre väčšinu z nás veľkou neznámou. Aj preto nám projekt Zrodené v EÚ v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom, prináša pohľad na Belgicko mimoriadne delikátnym spôsobom. Je ním tradičný pokrm s názvom Moule a la Mariniere, u nás známy ako Slávky po námornícky.
Čo budeme na prípravu štyroch porcií potrebovať?
- 2 kg sláviek
- 1dcl bieleho vína
- 1 červenú cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- zväzok plocholistého petržlenu
- rozmarín
- tymian
- soľ
- korenie
- lyžicu masla
Ako budeme postupovať?
- Do veľkého hrnca nalejeme olej a cesnak nasekaný nadrobno.
- Speníme na oleji, pridáme červenú cibuľu, čerstvý rozmarín a tymian.
- Restujeme a pridáme biele víno.
- Vhodíme slávky a zakryjeme pokrievkou.
- Dusíme maximálne 5 minút, kým sa slávky otvoria. Tie, ktoré sa neotvoria, vyhodíme.
- Pridáme väčšie množstvo nasekanej petržlenovej vňate, zamiešame a môžeme servírovať.
Čerstvú slávku spoznáme podľa toho, že je zatvorená a čistá. Mala by tiež voňať po slanej vode.