Celkový čas: 1 hodina 30 minút
Pečenie: 45-55 minút
Množstvo: 8-10 porcií (malé kúsky 12-16)
Náročnosť: *
Koláč Margarita
Cesto
1 šálka masla, zmäknutého
2/3 šálky cukru
1/2 čajovej lyžičky soli
citrónová kôra (1 citrón)
2 šálky múky
Plnka
1/2 šálky roztopeného masla
citrónová kôra (2 citróny)
1/2 šálka limetkového džúsu
2 lyžice tequily (tip: Ak máte radi tequilu množstvo lyžíc môžete zvýšiť až na 6, a ak ju nemáte radi, z receptu ju môžete pokojne vynechať.)
3/4 šálky cukru
2/3 šálky medu
1/3 šálky smotany na šľahanie
5 vajíčok
2 lyžice morskej soli, na posypanie hotového koláča (soľ s väčšími kryštálikmi)
Postup:
Cesto
1. Predhrejeme rúru na180°C. V ponornom mixéri rozmixujeme maslo do krémova.
2. Pridáme cukor a soľ. Všetko spolu dobre premiešame, aby chute prešli cez seba.
3. Pridáme múku, citrónovú kôru a miešame, kým nám nezačne vznikať mrvivá hmota (cesto má veľmi podobnú konzistenciu ako cheesecake).
4. Takto pripravené cesto vložíme do zapekacej koláčovej misy a necháme odstáť, kým si spravíme plnku.
Plnka
1. Roztopíme maslo, ktoré vyšľaháme z ostatnými ingredienciami na plnku a rozlejeme na pripravený chrumkavý podklad, ktorým sme vystlali formu na pečenie.
2. Pečieme 45-55 minút, kým koláč dostatočne nestuhne, a zároveň ostane stále svieži uprostred. Ak roky koláča začnú prihárať pri pečení, , koláč voľne prikryjeme fóliou. Hotový koláč necháme dobre vychladnúť.
3. Na záver koláč ozdobíme kryštálikmi morskej soli a môžeme servírovať.
[Denisa Košarišťanová/thepurplemixer.com]