Celkový čas: 6 hodín 20 minút (pri použití sušičky)
55 minút (pri použití rúry)
Príprava: 20 minút
Množstvo: 4
Náročnosť:*
Karfiolová raw pizza s paradajkovo-bazalkovou omáčkou a syrovou omáčkou z píniových orieškov
Ingrediencie:
1 stredne veľký karfiol, rozdelený na ružičky
1/2 hrnčeka píniových orieškov
2 strúčiky cesnaku , nahrubo nasekané
4 čerstvé listy bazalky, nahrubo nasekané alebo 1 1/2 ČL sušenej bazalky
1/4 hrnčeka sezamových semienok
1/3 hrnčeka ľanových semienok
1 PL citrónovej šťavy
1/2 hrnčeka sušených paradajok, namočených vo vode
1 ČL oregana
1/2 ČL himalájskej soli
1/2 ČL čierneho korenia, čerstvo pomletého
1/4 hrnčeka lahôdkového droždia
1.Karfiol si natrháme na malé kúsky a rozmixujeme v kuchynskom robote (vznikne nám sypká zmes).
2. Pridáme píniové oriešky, cesnak, bazalku, sezamové a ľanové semienka a poriadne premixujeme.
3. Nakoniec pridáme zvyšné prísady a znova poriadne rozmixujeme.
4. Z pripravenej zmesi formujeme placky o hrúbke cca 0,5 cm a ukladáme ich na papier na pečenie.
5. Pripravené placky vložíme do sušičky. Sušenie trvá 5-6 hodín pri teplote do 45 stupňov.
Tip: Ak chceme mať placky skôr pripravené, pečieme ich v rúre predhriatej na 180ºC po dobu 20 minút, potom placky otočíme a pečieme ďalších 10 minút.
Paradajková omáčka:
2 stredne veľké paradajky, nasekané
1/2 hrnčeka sušených paradajok, namočených vo vode
1 ČL oregana
1 ČL javorového sirupu
štipka Himalájskej soli
štipka čierneho korenia, čerstvo pomletého
1. Všetky ingrediencie vložíme do vysokorýchlostného mixéra a poriadne premixujeme.
Syrová omáčka z píniových orieškov:
1 hrnček píniových orieškov
1/4 hrnčeka lahôdkových kvasníc
1 strúčik cesnaku
1 PL japonskej omáčky light miso
šťava z 1/2 citróna
štipka Himalájskej soli a korenie, podľa chuti
1. Všetky ingrediencie vložíme do kuchynského robota a poriadne premixujeme.
Na dozdobenie:
šalotka, nakrájaná na kolieska
omáčka nama shoyu
2 paradajky, nakrájané na plátky
lístky čerstvej bazalky
1. Nakrájanú šalotku vložíme do omáčky nama shoyu a necháme chvíľu postáť.
2. Plátky cibule spolu s plátkami paradajok poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme na pár minút vysušiť do rúry .
Postup:
1. Upečené pizzové placky potrieme syrovou omáčkou, na ktorú dáme vrstvu paradajkovej omáčky.
2. Dozdobíme plátkami paradajok, lístkami bazalky a na vrch uložíme kolieska šalotky.
[Lenka]