Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 40 minút
Čo budeme na prípravu 1,8 l sirupu potrebovať?
Na sirup:
- 1 kg očistených a nakrájaných jabĺk
- 800 ml vody
- 2 kúsky celej škorice
- 2 hviezdice badiánu
- 10 ks klinčekov
- šťava z 1 pomaranča
- šťava z 1 citróna
- 1 balíček Sirupfixu Dr. Oetker
- 1 kg cukru
Ako budeme postupovať?
- Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky.
- Vložíme do hrnca, pridáme vodu, korenie, šťavu z pomaranča a citróna a pomaly varíme domäkka.
- Zmes odstavíme, vyberieme korenie, jablká v nej rozpučíme pučidlom na zemiaky a necháme vychladnúť.
- Vychladnutú zmes precedíme cez sitko a zľahka prepasírujeme.
- Získame približne 1 500 ml jablkovej šťavy, do ktorej pridáme Sirupfix zmiešaný s cukrom.
- Dôkladne premiešame, aby sa cukor rozpustil a uložíme do chladničky aspoň na 8 hodín, ideálne cez noc.
- Sirup privedieme do varu a 3 – 5 minút povaríme a odoberieme prípadnú penu.
- Horúci sirup nalejeme do sterilných fliaš, uzatvoríme viečkami a fľaše asi na 20 minút dáme naležato.
TIP: Sirup sa výborne hodí na ochutenie čaju ale aj do vianočného punča. Odporúčané riedenie je v pomere 1:10.