Náročnosť: jednoduchá príprava

Čas prípravy: asi 40 minút

Čo budeme na prípravu 1,8 l sirupu potrebovať?

Na sirup:

  • 1 kg očistených a nakrájaných jabĺk
  • 800 ml vody
  • 2 kúsky celej škorice
  • 2 hviezdice badiánu
  • 10 ks klinčekov
  • šťava z 1 pomaranča
  • šťava z 1 citróna
  • 1 balíček Sirupfixu Dr. Oetker
  • 1 kg cukru

Ako budeme postupovať?

  1. Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Vložíme do hrnca, pridáme vodu, korenie, šťavu z pomaranča a citróna a pomaly varíme domäkka.
  3. Zmes odstavíme, vyberieme korenie, jablká v nej rozpučíme pučidlom na zemiaky a necháme vychladnúť.
  4. Vychladnutú zmes precedíme cez sitko a zľahka prepasírujeme.
  5. Získame približne 1 500 ml jablkovej šťavy, do ktorej pridáme Sirupfix zmiešaný s cukrom.
  6. Dôkladne premiešame, aby sa cukor rozpustil a uložíme do chladničky aspoň na 8 hodín, ideálne cez noc.
  7. Sirup privedieme do varu a 3 – 5 minút povaríme a odoberieme prípadnú penu.
  8. Horúci sirup nalejeme do sterilných fliaš, uzatvoríme viečkami a fľaše asi na 20 minút dáme naležato.

TIP: Sirup sa výborne hodí na ochutenie čaju ale aj do vianočného punča. Odporúčané riedenie je v pomere 1:10.

Pridaj komentár