Celkový čas: 2 hodiny
Príprava: 30 minút
Množstvo: 6 sendvičov
Náročnosť: *
Guakamolové raw sendviče s údeným, červeným korením a „sýrovou“ omáčkou
Veggie žemle:
2 stredne veľké mrkvy – nakrájať na jedno-palcové kusy
1/2 sladkej cibule – narezať na štvrťky
1 stredne veľká paradajka – nakrájať na štvrťky
1 šálka mandľovej múky
1/2 šálky psylia
1/2 šálky ľanových semiačok
1/2 lyžičky chipotle prášku
1/2 lyžice údenej papriky
soľ a korenie
2 lyžice čiernych sezamových semiačok
Postup:
1. Vložte mrkvu do kuchynského robota a nechajte na jemno nasekať.
2. Pridajte cibuľu a rozmixujte.
3. Pridajte paradajky, až kým nie je všetko rozmixované.
4. Pridajte mandľovú múku, psylium, ľanové semiačka, chipotle prášok, údenú papriku, soľ a korenie. Všetko spolu nechať zmixovať.
5. Zrolujte do tvaru guľôčok v priemere dvoch palcov.
6. Sploštite guľôčky do tvaru disku.
7. Vložte do trúby a nechajte hodinu vysušiť pri teplote 145 stupňov. Potom znížte teplotu a nechať ďalej vysušiť na 2-4 hodinky pri 115 stupňoch. Občas skontrolujte, či nie sú až príliš vyschnuté. Mali by byť mäkké a husté ako chlieb.
Syrová omáčka s údený, červeným korením:
2 šálky kešu orieškov – namočené do mäkka, odcedené a opláchnuté
1/2 šálky výživových kvasiniek
1 strúčik cesnaku
1 šálka nasekanej červenej papriky
1 lyžica svetlej miso
1 lyžica kurkumy
1/4 kvapalného dymu (nemusí byť)
Himalájska soľ a korenie
Postup:
1. Vložte všetky ingrediencie do mixéra a nechajte nahladko rozmixovať.
2. Zmes dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Guacamole:
2 avokáda
1 stredne veľká nakrájaná paradajka
1/2 sladkej cibule
šťava z dvoch limetiek
1 lyžica jemne nasekaných listov koriandra (nemusí byť)
Himalájska soľ a korenie
Postup:
1. Rozpučte avokádo do misky. Zmiešajte s nakrájanými paradajkami, cibuľou, limetkovou šťavou a koriandrom.
2. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Zhrnutie:
1 nakrájaná paradajka
šalát
Guacamole
Syrová omáčka
Chipotle veggie žemle
Postup:
1. Položte šalát a paradajkové plátky na spodok žemle.
2. Na to umiestnite Guacamole a syrovú omáčku.
3. Guakamolové raw sendviče môžete servírovať odkryté alebo môžete vrch zakryť s druhou časťou žemle.
[Maroš]