Cestoviny s omáčkou Bolognese majú radi azda všetci. Ako ju však v pohodlí domova uvariť tak, aby jedlo chutilo ako priamo od Taliana? Nie je to vôbec zložité! Vyskúšajte chutný recept, ktorý prináša projekt Zrodené v EÚ. Stačiť vám budú už len chuť, čas a kvalitné suroviny.

Čo budeme na 6 porcií potrebovať?

Omáčka Bolognese

  • 1 väčšiu mrkvu
  • 1 petržlen
  • 2 – 3 stonky stopkového zeleru
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500g kvalitného bravčového mäsa
  • 1 paradajkový pretlak
  • 2 – 3dcl červeného vína
  • 2 dcl smotany na šľahanie
  • 1 hrsť strúhaného parmezánu
  • 1 hrsť strúhanej mozzarelly
  • soľ
  • kryštálový cukor
  • čierne korenie
  • bazalku
  • tymián
  • olivový olej
  • maslo
  • vodu

Domáce cestoviny

  • 500 g polohrubej múky
  • 5 – 6 vajec
  • mlieko
  • soľ

Ako budeme postupovať?

Omáčka Bolognese

  1. Očistíme škrabkou mrkvu, petržlen a stopkový zeler.
  2. Následne si očistenú cibuľu a cesnak nasekáme na drobné kúsky a dáme do hrnca s 2 PL olivového oleja a 1 ČL masla.
  3. Nakrájame si mrkvu, petržlen a zeler.
  4. Zeleninu si pridáme do hrnca k do zlatista opečenej cibuli a cesnaku.
  5. Následne do hrnca pridáme asi 1 – 2dcl vody a dusíme do doby, kým sa voda úplne nevyparí z hrnca.
  6. Zelenina je príjemne mäkká a keď už sa nám opäť pripeká k hrncu, pridáme mleté bravčové mäso.
  7. Bravčové mleté mäso uprednostnite z pliecka ako z bôčiku (mäso z bôčiku obsahuje viac tuku). Mäso poriadne premiešame s podusenou zeleninou a snažíme sa ho čo najviac „rozpučiť“ varechou.
  8. Keď už mäso obelelo, zmes zalejeme paradajkovým pretlakom (ten si môžete predpripraviť aj sami z  vopred predvarených šúpaných paradajok, ktoré následne pomixujete) a červeným vínom.
  9. Celú omáčku premiešame a znížime teplotu, na ktorej ju pripravujeme.
  10. Predtým, ako hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme víno vypariť, musíme omáčku ochutiť, aby do seba chute čo najlepšie prešli. Dochutíme asi 2 – 3 ČL soli, 1 ČL cukru, 1 PL bazalky, 1 ČL tymiánu a štipkou drveného čierneho korenia.
  11. Naposledy premiešame omáčku a necháme variť na miernom ohni do chvíle, kým sa všetko víno vyparí a omáčka zhustne, čo môže trvať aj viac ako jeden a pol hodiny.
  12. Do takto hustej zmesi primiešame jednu šľahačku.
  13. Hrniec už nezakrývame a častejšie miešame.
  14. Keď je šľahačka takmer vyparená z mäsovej zmesi, pridáme za hrsť strúhaného parmezánu a strúhanej mozzarelly.
  15. Omáčku poriadne premiešame a necháme variť ešte aspoň 5 minút – potom odstavíme z varu.

Domáce cestoviny

  1. Polohrubú múku zmiešame s celými vajcami, štipkou soli a s 1 dcl mlieka.
  2. Zmes vymiesime na jemné cesto, ktoré vyvaľkáme na tenké cesto.
  3. To narežeme na cca pol centimetrové rezance, ktoré vyvárame v zovretej vode asi 8 minút, do doby kým cestoviny zmäknú.

Servírovanie

  1. Do uvarenej omáčky Bolognese pridáme scedenú domácu cestovinu a znovu varíme pár minút, kým sa cestoviny a omáčka dokonale neprepoja.
  2. Cestoviny si vychutnávame s hoblinami parmezánu a červeným vínom.

Pridaj komentár