Cestoviny s omáčkou Bolognese majú radi azda všetci. Ako ju však v pohodlí domova uvariť tak, aby jedlo chutilo ako priamo od Taliana? Nie je to vôbec zložité! Vyskúšajte chutný recept, ktorý prináša projekt Zrodené v EÚ. Stačiť vám budú už len chuť, čas a kvalitné suroviny.
Čo budeme na 6 porcií potrebovať?
Omáčka Bolognese
- 1 väčšiu mrkvu
- 1 petržlen
- 2 – 3 stonky stopkového zeleru
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 500g kvalitného bravčového mäsa
- 1 paradajkový pretlak
- 2 – 3dcl červeného vína
- 2 dcl smotany na šľahanie
- 1 hrsť strúhaného parmezánu
- 1 hrsť strúhanej mozzarelly
- soľ
- kryštálový cukor
- čierne korenie
- bazalku
- tymián
- olivový olej
- maslo
- vodu
Domáce cestoviny
- 500 g polohrubej múky
- 5 – 6 vajec
- mlieko
- soľ
Ako budeme postupovať?
Omáčka Bolognese
- Očistíme škrabkou mrkvu, petržlen a stopkový zeler.
- Následne si očistenú cibuľu a cesnak nasekáme na drobné kúsky a dáme do hrnca s 2 PL olivového oleja a 1 ČL masla.
- Nakrájame si mrkvu, petržlen a zeler.
- Zeleninu si pridáme do hrnca k do zlatista opečenej cibuli a cesnaku.
- Následne do hrnca pridáme asi 1 – 2dcl vody a dusíme do doby, kým sa voda úplne nevyparí z hrnca.
- Zelenina je príjemne mäkká a keď už sa nám opäť pripeká k hrncu, pridáme mleté bravčové mäso.
- Bravčové mleté mäso uprednostnite z pliecka ako z bôčiku (mäso z bôčiku obsahuje viac tuku). Mäso poriadne premiešame s podusenou zeleninou a snažíme sa ho čo najviac „rozpučiť“ varechou.
- Keď už mäso obelelo, zmes zalejeme paradajkovým pretlakom (ten si môžete predpripraviť aj sami z vopred predvarených šúpaných paradajok, ktoré následne pomixujete) a červeným vínom.
- Celú omáčku premiešame a znížime teplotu, na ktorej ju pripravujeme.
- Predtým, ako hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme víno vypariť, musíme omáčku ochutiť, aby do seba chute čo najlepšie prešli. Dochutíme asi 2 – 3 ČL soli, 1 ČL cukru, 1 PL bazalky, 1 ČL tymiánu a štipkou drveného čierneho korenia.
- Naposledy premiešame omáčku a necháme variť na miernom ohni do chvíle, kým sa všetko víno vyparí a omáčka zhustne, čo môže trvať aj viac ako jeden a pol hodiny.
- Do takto hustej zmesi primiešame jednu šľahačku.
- Hrniec už nezakrývame a častejšie miešame.
- Keď je šľahačka takmer vyparená z mäsovej zmesi, pridáme za hrsť strúhaného parmezánu a strúhanej mozzarelly.
- Omáčku poriadne premiešame a necháme variť ešte aspoň 5 minút – potom odstavíme z varu.
Domáce cestoviny
- Polohrubú múku zmiešame s celými vajcami, štipkou soli a s 1 dcl mlieka.
- Zmes vymiesime na jemné cesto, ktoré vyvaľkáme na tenké cesto.
- To narežeme na cca pol centimetrové rezance, ktoré vyvárame v zovretej vode asi 8 minút, do doby kým cestoviny zmäknú.
Servírovanie
- Do uvarenej omáčky Bolognese pridáme scedenú domácu cestovinu a znovu varíme pár minút, kým sa cestoviny a omáčka dokonale neprepoja.
- Cestoviny si vychutnávame s hoblinami parmezánu a červeným vínom.