Kolagén je najdôležitejšia stavebná bielkovina ľudského tela. Funguje tiež ako hotový elixír krásy a zdravia. Kým si ho naše telo dokáže v plnej miere vyprodukovať samé, udržuje pleť mladú, pružnú a zásobuje živinami aj všetky tkanivá, vlasy a nechty. Bohužiaľ, s pribúdajúcim vekom sa kolagén z našej pokožky vytráca. Od 25. roka života začína v tele postupne ubúdať a okolo 40-ky sa už netvorí skoro vôbec. Prvé vrásky, ochabnuté kontúry tváre, celulitída, či pigmentové škvrny sú len prvým signálom toho, že naša pleť jednoducho starne.

Ako veľmi je kolagén pre naše telo dôležitý? Atestovaný ortopéd Dr. Holoubek nám zodpovedal niekoľko zaujímavých otázok!!!

Aby toho nebolo málo, úbytok kolagénu sa postupne negatívne odrazí aj na kvalite vlasov, nechtov a kĺbov, ktorá sa s vekom taktiež zhoršuje. Kolagén možno doplniť jeho pravidelným užívaním a spomaliť tak proces starnutia tým pre telo najprijateľnejším spôsobom.

Pri pravidelnom užívaní v podobe kvalitných výživových doplnkov, dokáže kolagén vyhladiť drobné vrásky, zvýšiť elasticitu pokožky, zosvetliť pigmentové škvrny, intenzívne hydratovať suchú pleť, či výrazne zlepšiť kvalitu kĺbov, vlasov i nechtov. Dôležité však je, aby ste ho vášmu telu dodali v tej  správnej, teda pre telo prirodzenej „živej“ forme.

Kolagén je zázrakom v službách zdravia a krásy. Nielen jeho omladzujúce účinky, ale aj jeho širokospektrálny pozitívny vplyv na celkové zdravie sú také výrazné, že v posledných rokoch vyvolal skutočný boom na trhu. Nie každý kolagénový prípravok vám však môže byť skutočne nápomocný.

Pri výbere „toho správneho“ kolagénu by cena nemala byť tým najdôležitejším kritériom. Dôležitý je najmä jeho pôvod, množstvo v dennej dávke a samozrejme jeho kvalita. Len o samotnom kolagéne existuje neobmedzené množstvo informácií, na ktoré sa automaticky núka hneď niekoľko otázok. Na tie najčastejšie kladené otázky z bežného života týkajúce sa kolagénu, nám odpovedal atestovaný ortopéd Dr. Holoubek.

V akom životnom období je potrebné naše kĺby sledovať a začať sa o ne starať?

Od ranného veku, kedy dieťa začne robiť prvé kroky. O kĺby sa treba starať celý život. Súvisí to so štruktúrami, ktoré tieto kĺby tvoria. Kosti, väzy, svaly a kĺbové puzdra. Hlavnou súčasťou kĺbových štruktúr je kolagén. Ja som pôvodne atestovaný ortopéd. Potom som začal prevádzkovať rehabilitácie. Oba tieto odbory ma priviedli k podiatrii. Spolu s pánom Havrdom patríme k zakladateľom spoločnosti podiatrie.

Na nohe máme veľké množstvo nervových zakončení, ktoré dávajú informácie do mozgu, ktorý na základe týchto informácií vydáva povely jednotlivým svalovým skupinám. Tým sa vytvára pohybový stereotyp, ktorému hovoríme chôdza. Je to veľmi komplexný systém, kedy sa uplatňuje jednak nervové vedenie a jeho štruktúry.

Keď sa povie kolagén, aký kolagén je v našich kĺboch a kedy ho začína ubúdať?

Kolagénov máme v ľudskom tele celý rad. Je tam mnoho skupín. Hovorme ale o kolagéne tak trochu všeobecne. Syntéza kolagénu je najvyššia medzi 40. – 60. rokom života. Syntéza elastínu, ktorý je jednou z hlavných súčastí našich kĺbov a kože, je v dorastovom veku okolo 15. roku života. Tým, že syntéza kolagénu je medzi 40. – 60. rokom života, je následne pozorovateľný vrchol ktorý postupne padá a dochádza k degradácii a starnutiu. Existuje všeobecná charakteristika, že zdravý kolagén znamená zdravý jedinec.

Kolagén tvorí 5 – 6 % našej váhy. U zvierat je to trošku viac, pretože zvieratá sú stále dynamické a v pohybe. Vzhľadom k tomu, že človek je mierne pasívny, je i obsah kolagénu menší. Práve civilizačné prejavy, kedy dochádza k pasívnemu pohybu a k nezdravému životnému štýlu, k čomu napomáha i nevhodná strava, nevhodné pohybové stereotypy, chybné držanie tela, atď. To vedie k poruche psycho-neuro-endokrinnej a imunitnej osi, ktorá vedie k určitej degradácii kolagénu. Jeho syntéza neprebieha harmonicky a dochádza k poruchám.

Musíme čakať až do 45. roku života, alebo môžeme začať preventívne?

V prvom rade treba zmeniť stravovanie. Kolagén je potrebné konzumovať v akejkoľvek vekovej kategórii. Rizikovou kategóriou je samozrejme veková skupina medzi 40. – 60. rokom života, kedy je produkcia najväčšia. Kolagén sa nám prejavuje v krásnej tvári. Ale aby ste si takú krásnu tvár zachovali a nedošlo k rýchlej degradácii kolagénu, čo sa prejavuje zhoršenou kvalitou kože, nechtov, vlasov, ale i zhoršenou kvalitou nervovo-svalového tkaniva. Kolagén je potrebný v každom veku.

V akých potravinách sa kolagén nachádza?

Máme kolagény živočíšneho pôvodu, alebo tzv. morský kolagén, ktorý je teraz modernejší. Záleží aj na spracovaní kolagénu. V lekárstve používame kolagén v injekčnej forme, ktorý má lokálny účinok a vedie k reparácii kolagénových štruktúr najmä v oblasti kĺbov a okolo kĺbových štruktúr a väzov. Ďalším typom je kolagén, ktorý môžeme prijímať per os, tzn. vo forme substancií, práškov alebo suspenzií. Tu záleží na príprave týchto preparátov, ktoré majú komplexnejšie pôsobenie. Musíme dbať na to, ako je tento kolagén pripravovaný. Pri tepelnom pracovaní najmä živočíšnych kolagénov dochádza k určitej degradácii kolagénu a menšiemu pôsobeniu. Záleží aj na určitých transportných mechanizmoch cez črevnú stenu, koľko sa týchto účinných látok vstrebe do nášho organizmu a ako je náš organizmus schopný tieto substancie využiť.

V akých potravinách je kolagénu najviac? Ktoré by ste odporúčal prijímať vo väčšom množstve?

Živočíšny kolagén, to je napr. tá naša tlačenka, čo nie je nič iné, len rozvarený bravčový kolagén. Potom je to morský kolagén, ktorý je v rozpustnej forme a lepšie sa vstrebáva.

A čo želatínové medvedíky? To majú deti rady …

Prečo nie, ale treba dbať na to, že v tých medvedíkoch nemáme len tú účinnú zložku. Máme tam tiež farbivá a glukózy, ktoré už pre niektoré vekové skupiny nemusia pôsobiť priaznivo. Takže áno, ale určite všetko s mierou.

Je pravda, že sa kolagén v potravinách pri varení ničí?

Čiastočne je to pravda. Kolagén sa skladá z určitých stavebných kameňov a aminokyselín. Sú to tri reťazce. Varením dochádza k rozloženiu týchto väzieb na jednotlivé aminokyseliny, ktoré sa potom vstrebávajú cez črevnú stenu a organizmus si tento kolagén potom vytvára. Je to teda čiastočne pravda.

Ktorý kĺb je v ľudskom tele najviac namáhaný?

Tie najväčšie tlaky sú namierené v oblasti kolenného kĺbu. Na záťaž kĺbov sa musíme pozerať tak, že je dôležité, aby záťaž bola harmonická a aby os záťaže bola správna. Najväčšiu rolu v tom hrá oblasť nohy, takže skĺbenie medzi pätou a pätovou kosťou. Keď dochádza k nerovnováhe v tejto oblasti a sú oslabené svaly podopierajúce tento výbežok, tak dochádza k nestabilite. Tá nestabilita sa prejavuje v poruche rovnováhy, ktorú musí vyrovnať kĺb nad tým, čo je koleno. Tam potom dochádza k väčšej záťaži. Preto je v detskom veku veľmi dôležité, aby dieťa malo dobrú stabilitu a postavenie pätovej kosti.

Musíme mať kvalitnú a špeciálnu obuv na beh?

Musíme rozlíšiť či je to vytrvalostný beh alebo beh v tretrách. Tretry sú minimalistické. Tam tú obuv veľmi neprispôsobíme. Ale v prípade šprintov je dôležité cvičenie, aby sme posilnili svaly stabilizujúce pätovú kosť. Na vytrvalosť je správna obuv veľmi dôležitá.

Rozdiely v kvalite a koncentrácii kolagénu v rámci dostupných produktov sú také veľké, že investovať do prémiového produktu sa v tomto prípade skutočne oplatí. Aby sa kolagén dobre vstrebal a účinkoval v našom tele tak ako má, musí byť totiž zároveň bio-aktívny, teda jednoducho povedané „živý“. A živý (bio-aktívny) kolagén v tabletkách nekúpite. Ten sa totiž zatiaľ vyrába výlučne vo forme jednozložkového prášku, ktorý sa jednoducho rozpustí vo vode a vypije.

Práve takým je aj Inca-Collagen – prémiový výživový doplnok s obsahom 100 % čistého morského bio-aktívneho kolagénu bez prísad. Bio-aktívny Inca Collagen, ktorý je najviac podobný ľudskému kolagénu, sa ľahko vstrebáva a má rýchly nástup účinku. Obsahuje 3000 mg čistého 100 % kolagénu v dennej dávke, čo je až 400-krát viac, než obsahuje priemerný kolagénový produkt na trhu. Zoženiete ho v každej dobrej lekárni, alebo na incacollagen.sk.

Pridaj komentár