Pripravte si lahodnú polievku, ktorá dominuje japonskej kuchyni. Aj napriek tomu, že pôvod rámenu je pripisovaný Číne, naťahuje sa o prvé pomyselné miesto s japonským národným jedlom sushi. Slovo rámen pochádza z čínskeho slova „lamian“, čo doslovne znamená „vytiahnuté rezance“. A práve rezance a silný vývar sú základom tejto polievky. Na jeho prípravu sa používajú rezance, mäsový vývar, mäso, morské riasy, vajcia, huby, sójová omáčka, saké a miso.
Existuje však veľké množstvo receptov s rôznymi ingredienciami a tzv. rámenskí kuchári trávia roky zdokonaľovaním svojej polievky kombinovaním jednotlivých zložiek pokrmu, aby našli dokonalú rovnováhu. Existujú dva základné typy tejto polievky – udon s pšeničnými rezancami a soba so žitnými alebo pohánkovými rezancami. My vám prinášame recept na tretí typ – rámen s konjakovými rezancami Slim Pasta. Pripravili sme ho na vegetariánsky spôsob a veríme, že si ho obľúbite presne tak, ako aj my.
Čo budeme na 4 porcie potrebovať?
- 1 balenie konjakových rezancov Slim Pasta v náleve
- 1,5 l silného zeleninového vývaru
- 100 ml vody
- 1 zväzok hlivy ustricovej
- 2 vajcia
- 2 pak choi
- 2 ks jarnej cibuľky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 60 ml saké
- 1 chilli papričku
- lyžicu rastlinného oleja
- biele mleté korenie
- soľ
Ako budeme postupovať?
- Pripravte si hrniec, pridajte do neho olej a na miernom plameni ho rozohrejte.
- Do hrnca nasypte najemno nakrájanú jarnú cibuľku (trošku si nechajte na záverečné ozdobenie) a orestujte ju.
- Pridajte sójovú omáčku, saké a všetko zalejte 100 ml vody.
- Povarte cca 6 minút.
- Potom pridajte do hrnca zeleninový vývar a všetko nechajte prejsť varom.
- Medzitým si uvarte dve vajíčka natvrdo.
- Keď bude polievka hotová, pridajte do nej na polovicu rozkrojený pak choi, hlivu ustricovú nakrájanú na väčšie kúsky a pripravte si konjakové rezance.
- Vyberte ich z obalu, zlejte nálev, prepláchnite pod tečúcou vodou, vložte do polievky a ešte minútu zohrievajte.
- Na záver polievku dochuťte korením a soľou.
- Ak máte chuť, pridajte si do polievky lyžičku trstinového cukru.
- Pripravte si misky, do ktorých rozdelíte rezance, zalejte polievkou, naaranžujte hlivu ustricovú, pak choi a do každej porcie dajte polovicu vajíčka.
- Všetko posypte jarnou cibuľkou a podľa chuti aj chilli papričkou.
TIP: Do vegetariánskeho rámenu môžete pridať napríklad aj bambusové výhonky, pečenú tekvicu alebo orestované kukuričné klasy.