Pripravte si lahodnú polievku, ktorá dominuje japonskej kuchyni. Aj napriek tomu, že pôvod rámenu je pripisovaný Číne, naťahuje sa o prvé pomyselné miesto s japonským národným jedlom sushi. Slovo rámen pochádza z čínskeho slova „lamian“, čo doslovne znamená „vytiahnuté rezance“. A práve rezance a silný vývar sú základom tejto polievky. Na jeho prípravu sa používajú rezance, mäsový vývar, mäso, morské riasy, vajcia, huby, sójová omáčka, saké a miso.

Existuje však veľké množstvo receptov s rôznymi ingredienciami a tzv. rámenskí kuchári trávia roky zdokonaľovaním svojej polievky kombinovaním jednotlivých zložiek pokrmu, aby našli dokonalú rovnováhu. Existujú dva základné typy tejto polievky – udon s pšeničnými rezancami a soba so žitnými alebo pohánkovými rezancami. My vám prinášame recept na tretí typ – rámen s konjakovými rezancami Slim Pasta. Pripravili sme ho na vegetariánsky spôsob a veríme, že si ho obľúbite presne tak, ako aj my.

Čo budeme na 4 porcie potrebovať?

  • 1 balenie konjakových rezancov Slim Pasta v náleve
  • 1,5 l silného zeleninového vývaru
  • 100 ml vody
  • 1 zväzok hlivy ustricovej
  • 2 vajcia
  • 2 pak choi
  • 2 ks jarnej cibuľky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 60 ml saké
  • 1 chilli papričku
  • lyžicu rastlinného oleja
  • biele mleté korenie
  • soľ

Ako budeme postupovať?

  1. Pripravte si hrniec, pridajte do neho olej a na miernom plameni ho rozohrejte.
  2. Do hrnca nasypte najemno nakrájanú jarnú cibuľku (trošku si nechajte na záverečné ozdobenie) a orestujte ju.
  3. Pridajte sójovú omáčku, saké a všetko zalejte 100 ml vody.
  4. Povarte cca 6 minút.
  5. Potom pridajte do hrnca zeleninový vývar a všetko nechajte prejsť varom.
  6. Medzitým si uvarte dve vajíčka natvrdo.
  7. Keď bude polievka hotová, pridajte do nej na polovicu rozkrojený pak choi, hlivu ustricovú nakrájanú na väčšie kúsky a pripravte si konjakové rezance.
  8. Vyberte ich z obalu, zlejte nálev, prepláchnite pod tečúcou vodou, vložte do polievky a ešte minútu zohrievajte.
  9. Na záver polievku dochuťte korením a soľou.
  10. Ak máte chuť, pridajte si do polievky lyžičku trstinového cukru.
  11. Pripravte si misky, do ktorých rozdelíte rezance, zalejte polievkou, naaranžujte hlivu ustricovú, pak choi a do každej porcie dajte polovicu vajíčka.
  12. Všetko posypte jarnou cibuľkou a podľa chuti aj chilli papričkou.

TIP: Do vegetariánskeho rámenu môžete pridať napríklad aj bambusové výhonky, pečenú tekvicu alebo orestované kukuričné klasy.

Pridaj komentár